?? ANIS: Cum vor afecta noile reglementări fiscale piața IT în 2018

Conform unui comunicat remis de către ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii), asociație care reprezintă interesele companiilor IT romanești si sprijină dezvoltarea industriei locale de software și servicii, modificările fiscale recente afectează semnificativ oportunitățile de dezvoltare a industriei locale, în timp ce 35.000 de angajați din domeniu IT pot pierde, cumulat, 3.000.000 euro lunar, începând de la de la 1 ianuarie 2018.

[eckosc_quote quote=”Din păcate, modificările recente în plan fiscal forțează evaluări interne ale companiilor, indiferent de modelul de business sau dimensiunea companiei, care arată perspective de creștere în staționare sau chiar în scădere, sub presiunea dificultăților de recrutare și a creșterii costurilor cu forța de muncă. ” source=”Comunicat de presă // ANIS” url=”” pull=”true”]

Pentru anul în curs, comunicatul ANIS prezintă o creștere de 15% a cifrei de afaceri din sector, precum și depășirea pragului de venituri de 4 miliarde EUR, performanță care, în condițiile actuale, nu se va mai putea repeta și în 2018.

2017 a fost anul în care România s-a făcut remarcată prin câteva tranzacții importante pe plan internațional, precum achizițiile Vector Watch de către Fitbit și Clever Taxi de către mytaxi, dar și investițiile anunțate pentru UiPath și Bitdefender.

Reprezentații ANIS avertizează asupra faptului că lipsa de predictibilitate în plan fiscal și măsurile contradictorii asumate la nivel guvernamental fac ca pronosticul pentru evoluția industriei tech în 2018 să fie rezervat, iar perspectivele pe termen mediu și lung să fie serios afectate.

Într-un registru nu neapărat formal ca cel de mai sus și pe înțelesul tuturor, măsurile fiscale adoptate recent de către statul român pune o presiune inutilă pe un întreg sector în creștere, demonstrat de la an la an cu povești de succes pe toate planurile (locuri de muncă, produse de talie internațională etc), de la angajați până la angajatori și investitori.

În loc ca statul român să incurajeze performața în industriile care fac succes și aduc bani în țară, acesta preferă să o distrugă, sufocând-o ușor printr-o serie de măsuri care, pe termen mediu spre lung, duc la crearea unui mediu de afaceri lipsit de orice bază solidă sau predictibilitate.

Pe termen scurt, statul român va avea bani pentru reabilitarea a două biserici în fiecare lună. Știu, am fost răutăcios, însă nu m-am putut abține.

by rawpixel.com on Unsplash

Leave a comment